Türkiye'nin Lider Pil Tedarikçisi
Türkiye'nin Lider Pil Tedarikçisi
BLOG
Yayın Tarihi : 25.09.2017 17:35 | Güncellenme Tarihi : 08.03.2018 12:17 | Blog
Li-ion Pillerin Depolanması

Lityum iyon Pillerin Depolanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İstifleme

Li-ion pil ürünler 3 koliden fazla üst üste istiflenmemelidir. Daha fazla istifleme için kasa ve raf sistemleri tercih edilmelidir.

Lityum iyon Pillerin İstiflenmesi

Piller su basmalarına karşı ürünler yerden yükseğe konumlandırılmalıdır. Bunun için palet kullanılabileceği gibi elektriksel olarak yalıtımı sağlanmış raf sistemleri kullanılabilir.

Li-ion Pillerin Depolanmasında Kullanılacak Raf Sistemi


Risk oluşturabilecek su ve gider boru hatları. Terleme ile nem ve damlama yapabilecek klima ve ısıtma sistemi hatları depolama alanından uzakta bulunmalıdır.

Pil depolama alanında oluşabilecek olumsuz bir durumda yanma riskini arttıracak kimyasallar vb. yanıcı ürünler bulunmamalıdır.

Lithium iyon Pillerin Depolama Alanında Kimyasal Bulunmamalı

Taşıma

Pillerin taşınması hakkında yükleme ve indirme esnasında sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Ürünler düşme ve darbelerden korunmalıdır. Oluşabilecek ezilmeler iç basıncın artması ve seperatörlerin yırtılmasına sebep olarak, ürünlerin derhal veya zamanla ısınıp yanmasını sağlayabilir.

Lithium iyon Pilleri Yükleme ve İndirme

Yangın söndürücüler

Herhangi bir sebeple lityum iyon pillerin yanması durumu ile karşılaşıldığında asla su ile müdahale edilmemelidir. Lityum pil yangınlarını metal yangınları sınıfında değerlendirerek grafit esaslı tozlar ile yangını boğma yoluna gidilmelidir.
A sınıfı yangınlar: Kâğıt, ahşap, kumaş, kâğıt gibi katı madde yangınları.
B sınıfı yangınlar: Akaryakıt, solvent, tiner gibi yanıcı ve parlayıcı sıvı yangınları
C sınıfı yangınlar: Metan propan, LPG gibi yanıcı ve parlayıcı gaz yangınları
D sınıfı yangınlar: Magnezyum, sodyum, alüminyum gibi metal yangınları
E sınıfı yangınlar: Elektrik yangınları
Safe-Xtra Pil ve Bataryalar için Yangın Söndürücü - 20lt

Safe-Xtra Pil ve Bataryalar için Yangın Söndürücü

Ek önlemler

Batarya depolama bölümü için belirli zaman aralıklarında sıcaklık ve nemi kaydeden datalogger cihazını kontrol etmek üzere görevlendirilmiş personel oluşabilecek olumsuz sonuçların önüne geçebilir.

Sıcaklığın pil ömrü üzerine etkisi

Sıcaklık arttıkça pil kapasitesi zamana bağlı olarak azalmaktadır. Dolayısı ile pil sıcaklığının artmasına sebep olabilecek kalorifer vb. araçların pillerin depolandığı alandan mümkün olduğunca uzağına konumlandırılmalıdır. Ayrıca doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.

Sıcaklığın pil ömrü üzerine etkisi

Doluluk oranının pil ömrü üzerine etkisi

Depolanan pillerin doluluk oranı ile pil kapasitesindeki zamana bağlı gerileme grafikte görüldüğü gibidir. En az kayıp 40 dolulukta gerçekleşir. (3,6V-3,8V)

Doluluk Oranının Pi Ömrü Üzerine Etkisi
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et