Türkiye'nin Lider Pil Tedarikçisi
Türkiye'nin Lider Pil Tedarikçisi
BLOG
Yayın Tarihi : 08.10.2019 09:49 | Güncellenme Tarihi : 26.02.2020 14:23 | Blog
Neden Jel Akü Kullanmalıyım ?

Gelişen teknoloji sayesinde son yılların en çok tercih edilen akü çeşidi olan jel akülerin kullanımı hızla yaygınlaşmaya devam ederek kurşun asit akülerin kullanımını geri planda bırakıyor. Elektrik enerjisinin söz konusu olduğu hemen her mekanizmada kullanılan aküler, bu enerjiyi daha sonra kullanılmak üzere depolamayı sağlar. Birçok akü çeşidi olmasına karşın en yaygın olarak kullanımı bulunan akü çeşidi kurşun asit akülerdir Kurşun asit aküler başlıca sulu ve kuru akü olmak üzere iki grupta inceleniyor. Kuru aküler Bakım gerektirmezler VRLA (Valf Regulated Lead Acid ) ( Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü ) olarak adlandırılarak kendi içerisinde iki modele ayrılırlar.

 

AGM Akü ( elektroliti separatörlere emdirilmiş ) ve daha gelişmiş model olan JEL Akü. Bu akülerin temel özelliği asit taşması veya sızdırması olmamasıdır. Gaz çıkışı yok denecek kadar azdır. Bu yüzden çok güvenlidir ve rafta bekleme ömürleri çok daha uzundur. Ayrıca sulu akülere kıyasla titreşime karşı daha dayanıklıdır. Sevkiyatı, taşınması sorunsuzdur.

Jel Akü, içerisinde jel -jöle kıvamında elektrolit bulunan akülerdir. Jel akü, kuru akülerin bir çeşididir ve içinde bulundurduğu elektrolitler sıvı değil, jel kıvamındadır. Bu jel kıvamı sağlayan silika ve sülfürik asidin birleşmesi ve bu jel-elektrolit ortamda akü içindeki iyon transferinin gerçekleşmesidir. Bu akülerdeki asit jel yoğunluğuna sahiptir.Bu yoğunluk akünün deşarj ve titreme toleransını oldukça fazla yukarıya çeker.Jelleşmiş asit içeren jel aküler valf ayarlı, bakım gerktirmeyen kurşun asit akü grubunda yer almaktadır.Bu akülerin sıvı ve kalsiyum alaşımlarından dolayı, çalıştırılmadıkları sürelerde oldukça az seviyede deşarj oranlarına sahiptirler. Jel aküler hiçbir sıvı seviyesi kontrolü ya da su ekleme gerektirmezler. Karışım teknolojisi ise eğer aşırı şarj etme oluşursa dahi çok küçük hacimlerde gaz yükselmesi meydana gelir. Bu yüzden çok düşük seviyede havalandırmaya ihtiyaç duyarlar.Jel aküler dönüşüm (O2 recombination) prensibiyle çalışır ve içinde gaz fazına geçen elementler daha sonra yoğunlaşarak kimyasal reaksiyona dahil olurlar. Bundan dolayı, jel akülerde güvenlik nedeniyle sadece yüksek basınçta açan özel valf sistemi bulunur ve bu sistem gazların aküden uzaklaşmasını engelleyerek su kaybını minimize eder.

Neden Jel Akü? ( Power-Xtra Elektrikli Bisiklet Aküsü )

* Farklı uygulamalarda yüksek performansa sahip akü ihtiyaçlarının giderek artmasıyla birlikte jel aküler, standart sulu ve kuru akülerin istenen performansı sağlayamadığı alanlarda geniş bir kullanım alanına sahiptir.

* Jel akülerde su ilavesine ihtiyaç duyulmaz. Dolayısıyla sızdırma gibi bir ihtimali ve çevreye zarar verme olasılığı da bulunmaz.

* Sulu akülere kıyasla yüzde 75 daha fazla kapasiteye sahiptir. Bu nedenle çok daha yüksek performansı ve geniş kullanım alanı sunar.

* Jel akülerin kullanıldıkları alanlarda ortaya çıkan gazları uzaklaştırmak için, sulu akülerin kullanıldıkları alanlara göre çok daha küçük havalandırma pencereleri yeterli olmaktadır.

* Bünyesinde sıvı elektrolit bulundurmayan jel akülerin herhangi bir şekilde elektrolitin akıtıp akünün bulunduğu ortama zarar verme ihtimalleri yoktur.

* Sulu akülerde kullanılabilir kapasite maksimum 50 mertebesindeyken, jel akülerde bu değer 80. Yani 100 Ah’lik bir sulu aküden 50 Ah kullanılabilirken, 100 Ah’lik jel akünün rahatlıkla 80 Ah’lik dilimi kullanılabilmektedir.

* Sulu akünün çevrim ömrü 100 iken jel akünün çevrim ömrü 450 dir, yani akünün 80’ini deşarj etmek koşuluyla jel akü 450 kere deşarj ve şarj edilebilir.

Şekil-1 Derin deşarj özellikli akü ve kapasite kullanımına göre şarj-deşarj döngü ömür eğrisi

Grafik incelendiğinde 10 deşarj ile 5000 üzerinde tam şarj-deşarj yapılabilirken, akünün tam deşarj yani 100 kullanımıyla 350 defa tam şarj-tam deşarj yapılabilmektedir.

 

* Jel aküler kolay şarj edilmektedir.

* Uzun süre kullanıma hazırdırlar ve verimleri oldukça fazladır.

* İçinde bulunan jel her türlü çevre ve hava koşullarına karşı ilk günkü özeliğin korumakta ve gaz ürettikçe tekrar kullanabilir hale gelmektedir.

* Her türlü hava şartlarında rahatlıkla ve güvenle kullanılmaktadır. Soğuğa-ısıya, titreşime ve aşınmaya karşı oldukça dirençlidirler.

* Kuru akü ve diğer akülere göre 5 kat daha fazla verim sağlayarak kullanıcısının yükünü hafiflemektedir.

* Jel akülerde kapasitenin tamamını kullanıp şarj etmeye gerek yoktur. Ni-Cd pillerde olduğu gibi plakalarda “hafıza izi” oluşmaz, bu nedenle ani olarak kapasite kaybı yaşanmaz.

Jel Akülerin Bakımı Nasıl Yapılır ?

Akü bakımı yaparken özellikle jel aküler için yapılan en büyük yanlışlardan birisi akü valflerini zorlayarak açmak ve içerisindeki gazları uzaklaşmasına ve akünün kullanım ömrünün azalmasına yol açıyor. Jel akülerde nadir olarak çok yüksek basınç değerlerine ulaşıldığı zaman gaz çıkışı söz konusu olur ki bu da üzerlerinde bulunan valf sistemi ile otomatik olarak gerçekleşir. Jel aküler bakımsız tip akülerdir, dolayısıyla jel akülere hiçbir şekilde saf su vb. ilave edilmez. Akü valflerini zorlayarak açmak, akü içinde bulunan gazların uzaklaşmasına bu da akü ömrünün azalmasına neden olur. Gaz çıkışları ancak yüksek basınca ulaştığında meydana gelip, normal şartlarda akü içindeki gazların tekrar reaksiyona girmesinden dolayı akülerde gaz çıkışları minimal düzeydedir. Dolayısıyla jel akülerin kullanıldıkları alanlarda ortaya çıkan gazları uzaklaştırmak için, sulu akülerin kullanıldıkları alanlara göre çok daha küçük havalandırma pencereleri yeterli olmaktadır. Akü kutup bağlantılarının sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek yeterlidir.

Jel Aküler Nasıl Şarj Edilir?

Fazla şarj, akü plakalarında oksitlenmeye ve akünün ısınmasına neden olur. Oksitlenme sonucu akünün dibinde tortu oluşur, elektrolit değeri azalır ve akü kapasitesini geri dönüşü olmayacak şekilde olumsuz etkiler. Solar sistemlerde şarj kontrol cihazları (şarj regülatörü) kullanımı bu nedenle çok önemlidir.

Eğer sisteminizde şarj regülatörü varsa ve arızalı olabileceğini düşünüyorsanız, aküleriniz fazladan şarj akımı çekiyor olabilir. Akülerinizin sıcaklığını takip ederek fazla ısınma olup olmadığını kontrol ediniz. Şarj akımı altında voltaj ölçümü yaparak regülatör ile aynı değerde olup olmadığını kontrol ediniz.

Power-Xtra Elektrikli Bisiklet Aküsünün Önemi ?

Elektirikli bisikletler hakkında bisiklet severlerin ve elektrikli bisiklet meraklılarının merak ettiği konulardan en önemlisi elektrikli bisikletlerin akü performansıdır. Elektrikli bisikletlerin aküleri aynı cep telefonlarının bataryaları gibi şarj edilmektedir. Elektrikli bisiklet aküleri genellikle standart olarak üretilmektedir. Bu nedenle kullanıcılar incelemiş oldukları birbirinden farklı akülü bisikletlerin özelliklerinin birbirine benzer olduğunu görmektedirler. Bu bisikletlerin aralarından en temel fark gerilim ve AH ölçüm değerleridir. Akülü bisikletlerde ki bu değerler ne kadar yüksek olursa bisikletlerin vereceği performans da o kadar yüksek olmaktadır. Bu nedenden dolayı Elektrikli Bisikletler için özel olarak üretilen Power-Xtra Marka Elektrikli Bisiklet aküsü kalite ve değer bakımından diğer akülerden kendisini ön plana çıkarmaktadır.

Power-Xtra Elektrikli Bisiklet Akülerine ulaşmak için tıklayınız. 

Power-Xtra Jel Aküler Nerelerde Kullanılır?

Deşarj edilerek özelliği sayesinde de uzun süre kullanılan jel akü birçok elektronik cihaz ve aydınlatma sistemlerinde kullanılmaktadır.

Bu aküler;

Kesintisiz güç kaynaklarında (UPS Aküsü), DC Güç, Acil Aydınlatma, Alarm ve Güvenlik sistemleri sistemlerinde, Rüzgar ve güneş enerji santrallerinde, telekomünikasyon sistemlerinde, teknelerde, karavanlarda, denizcilik alanında mobil alışveriş merkezlerinde ve modern temizleme makinelerinde, Elektrikli Bisikletlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Sizde kullanım alanına bağlı olarak uygun bir model seçerek kullanım sağlayabilirsiniz.

İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et